18
sept.
11

Responsabilitatea votului si importanta acestuia pentru societate….

Acum cand ne intreptam cu pasi repezi de alegeri ne intrebam ce importanta are votul nostru si care este motivul pentru care trebuie sa ne prezentam la vot. Ma gandesc cum arata Romania in anul 2011 si care ar fi motivele care au dus tara in aceasta situatie; primul raspuns care-mi trece prin minte tine de alegeri cine a votat PDL-ul SI DE CE?
Surprinzător sau nu, imediat îmi venea în minte o singură întrebare: “Voi aţi votat la ultimele alegeri?” Iar răspunsul era invariabil acelaşi: “De ce aş fi făcut asta?”
Păi atunci dă-mi voie să îţi spun că prin lipsa ta de la vot ţi-ai cam aranjat viitorul în ţara ta. Asta nu înţegem noi. Prin absenţa de la vot, girăm invariabil nişte conducători care ajung să facă ceea ce fac portocalii acum: să batjocurească instituţiile statului, oamenii, legea… totul.
Tocmai de aceea spuneam şi aici este nevoie ca partidele, societatea civilă, fiecare dintre noi, să convingem pe fiecare om de importanţa votului său. Şi cât de mult s-ar schimba lucrurile dacă nu l-am mai vinde datorita ,,mitei electorale”.
Conform teoriei democraţiei, un guvern este legitim în măsura în care a adunat cele mai multe voturi în cadrul alegerilor electorale.
Mi se pare ca fiecare om ar trebui sa aiba o opinie asa ca ar trebui ca fiecare cetatean al Romaniei sa mearga la vot.Dar in Romanie este lipsa de educatie si de valori morale.Fiecare vrea ceva dar nu ofera nimic in schimb. Este tot ce pot sa spun….Sper ca poate noi tinerii vom reusii sa schimbam ceva.
Atunci cand nu suntem multumiti de situatia din tara trebuie sa ne intrebam ce am facut pentru ca tara sa nu fi ajuns in situatia acesta!
Alegerile sunt unul dintre cele mai importante instrumente cu ajutorul caruia cetatenii pot influenta procesul decizional public. Votul este o expresie formala a preferintei cetateanului in privinta unui candidat sau a unei propuneri normative. Alegerile se produc, in general, la scara larga – nationala sau regionala – dar o de o importanta similara pentru indivizi si guvernanti sunt si alegerile locale, organizate la nivel de comunitati mici.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata in unanimitate de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 1948 recunoaste rolul unor alegeri deschise si transparente in asigurarea dreptului fundamental al omului de a participa la guvernare.

Articolul 21 al acestui document statueaza:
Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi;
Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa;
Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmind o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.
Suntem nemultumiti de alesii locali si nationali insa nu ne ducem la vot, suntem critici atunci cand guvernantii ne dezamagesc insa nu am votat de ceva ani!
Ce e de facut?…trebuie sa mergem sa votam, sa-i convingem pe cei care sunt indiferenti in campanii sa-si aleaga reprezentantii….este un act democratic!

Votul este cel mai puternic instrument conceput vreodata de un om pentru eliminarea nedreptatii si distrugerea teribilelor ziduri care ingradesc oamenii.” Lyndon B. Johnson

Surse si cursuri….


0 Răspunsuri to “Responsabilitatea votului si importanta acestuia pentru societate….”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un comentariu