06
ian.
13

2013: Congrese, pregătiri pentru prezidenţiale şi posibile surprize

După bătăliile crâncene din 2012, anul în curs ar trebui să fie pentru politicieni unul de linişte şi răgaz. Un an potrivit pentru analize şi strategii pentru competiţia prezidenţială din 2014.  Surprizele nu sunt însă excluse: primele trei partide de pe scena politică au congrese extraordinare, iar coabitarea USL cu preşedintele Traian Băsescu se poate transforma oricând într-un butoi cu pulbere.

Epuizaţi de scandalurile şi tensiunile celor trei campanii electorale din 2012, principalii combatanţi de pe scena politica au încheiat anul cu declaraţii împăciuitoare şi plini de bune intenţii. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au semnat chiar un acord de coabitare, angajându-se adreseze unul altuia cu respect şi să menţină stabilitatea politică şi economică.

Coaliţia care controlează două treimi din Parlament are ambiţii pe măsura forţei sale: revizuirea Constituţiei şi a sistemului electoral, o nouă lege a sănătăţii sau reforma administrativ- teritorială. În prima zi din 2013, Victor Ponta a declarat că vrea ca modificarea Constituţiei să fie făcută în prima parte a acestui an.

Primul examen de coabitare pe care trebuie să-l dea guvernul şi preşedintele este numirea procurorilor şefi la DNA şi Parchetul general.

Ministrul Justiţiei a trimis la Cotroceni nominalizările avizate negativ de CSM, iar Traian Băsescu are ultimul cuvânt.

Dincolo de relaţia dintre Palate, partidele trebuie să-şi înnoiască în 2013 structurile de conducere. Cele mai multe probleme le are PDL. Conventia Naţională ar trebui să relanseze partidul după eşecul la ultimele alegeri, să clarifice relaţia cu partenerii din ARD şi să găsească un candidat la alegerile prezidenţale.

Şi liberalii au anunţat un congres extraordinar în prima jumătate a anului. Deşi poziţia lui Crin Antonescu pare mai solidă ca oricând, câteva decizii controversate luate în 2012 ar putea provoca valuri printre membrii PNL: conflictul cu organizaţia de Bucuresti, cooptarea lui Gigi Becali sau excluderea Adrianei Săftoiu.

PSD-ul se pregateste si el de un Congres.

Avem, dupa foarte multi ani, o putere politica aproape absoluta, daca ne uitam la procentele din Parlament. Avem, in acelasi timp, constrangeri importante, venind de la Pactul Fiscal al UE, tocmai intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013, de la Tratatul de Aderare, de la alte conventii si documente la care Romania a aderat de buna voie si nesilita de nimeni.

Si de la care nu poate evada, pentru ca nu are bani sa plateasca pensiile si salariile bugetare. Ministerul de Finante tocmai ce a anuntat ca in ianuarie trebuie sa imprumute peste un miliard de euro, sa faca fata acestor plati. Si ratelor scadente la imprumuturi anterioare.

Pe cele cu FMI le plateste BNR, dar imprumuturile si dobanzile datorate bancilor private cad in sarcina Guvernului, adica a bugetului de stat.

surse: ziare


2 Răspunsuri to “2013: Congrese, pregătiri pentru prezidenţiale şi posibile surprize”


  1. ianuarie 6, 2013 la 6:04 pm

    Ce pact pentru stabilitate politica ii trebuia cu Basescu , atunci cand ai 65 % din Parlament ?
    Cu Basescu facem noi intelegeri ?


Lasă un comentariu