13
ian.
13

Gigi Becali: ,,femeia nu poate sa fie presedinte”- la RTV. – …. ,,o gluma”!!!??

In urma emisiunii de la RTV moderata de dna. Dragotrescu, dl. Gigi Becalii a avut niste reactii si afirmatii ciudate la adresa femeilor. Incerc sa-mi explic de ce dl. parlamentar vede astfel lucrurile.

Egalitatea intre femei si barbati –  reprezinta un drept fundamental, o valoare comuna a Uniunii Europene si o conditie necesara pentru indeplinirea obiectivelor de crestere, ocupare a fortei de munca si coeziune sociala la nivelul UE. Cu toate ca inca exista o serie de inegalitati, in ultimele decenii, UE a facut progrese semnificative pentru ca femeile si barbatii sa beneficieze de sanse egale. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, legislatiei privind tratamentul egal, masurilor destinate sa integreze principiul egalitatii de sanse in toate politicile comunitare si măsurilor specifice privind promovarea femeilor.

Egalitatea de sanse intre femei si barbati este conturata la nivelul accesului la locurile de munca, plata egala, protectia maternitatii, concediul pentru cresterea copilului, securitatea sociala si regimurile profesionale de securitate sociala, sarcina probei in cazuri de discriminare si activitatile independente.

Care este situatia in UE cand vine vorba despre egalitatea intre femei si barbati?

Progresele realizate in acest domeniu sunt evaluate in fiecare an si prezentate intr-un raport privind egalitatea intre femei si barbati. Iata cateva exemple:

– Numarul femeilor incadrate in munca este in crestere, dar ramane inferior celui al barbatilor, chiar daca majoritatea studentilor si absolventilor de universitate sunt femei.
– Femeile continua sa castige, in medie, cu 17-18% mai putin decat barbatii pentru fiecare ora lucrata, iar aceasta cifra se mentine la un nivel stabil.
– Femeile sunt inca slab reprezentate in functii de decizie politica si economica, desi, in ultimul deceniu, a crescut numarul celor care ocupa astfel de posturi.
– Responsabilitatile familiale sunt inca inegal repartizate intre femei si barbati.
– Riscul saraciei este mai mare in cazul femeilor decat in cel al barbatilor.
– Femeile sunt principalele  victime ale violentei bazate pe criterii de sex. De asemenea, femeile si fetele sunt mai vulnerabile la traficul de fiinte umane.

Institutul european pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati ofera expertiza

Institutul european pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati isi propune sa ofere expertiza, sa difuzeze informatii si sa sensibilizeze cetatenii fata de egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Reteaua pentru promovarea femeilor in functii de conducere, lansata in 2008

In iunie 2008, a fost lansata Reţeaua europeană pentru promovarea femeilor în funcţii de conducere in politica si economie. Reteaua constituie o platforma la nivel european destinata schimbului de bune practici si de strategii de succes menite sa asigure o reprezentare echilibrata a femeilor si barbatilor in posturi de conducere.

Comitetul consultativ pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati

Comitetul consultativ pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati sprijina Comisia in formularea si punerea in aplicare a masurilor UE menite sa promoveze egalitatea de sanse intre femei si barbati. Comitetul incurajeaza schimburile de experienta, politici si bune practici intre statele membre si diferitele parti implicate.

In acest scop, Comitetul transmite Comisiei avize privind diverse aspecte relevante pentru promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in UE. Comitetul este alcatuit din reprezentanti ai statelor membre, ai partenerilor sociali la nivel comunitar si ai organizatiilor neguvernamentale.

Statul trebuie sa condamne  discriminarea faţă de femei sub toate formele sale, si să aducă prin toate mijloacele adecvate şi fară întârziere o politică vizând eliminarea discriminării femeilor.

Statul si scoala prin educatie trebuie să contribuie la o înţelegere clară a faptului că maternitatea reprezinta o alegere a femeii. Statul trebuie sa ofere egalitate de sanse intre femei si barbati. Prin egalitate de sanse intelegem luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin, respectiv feminin si tratamentul egal al acestora. Acest lucru presupune accesul fara discriminare in toate posturile sau locurile de munca si la toate nivelurile profesionale, venituri egale pentru munca egala, promovarea la orice nivel ierarhic si profesional si libertatea de a alege a fiecarui individ privind domeniul de activitate ales.

Surse net!

 


0 Răspunsuri to “Gigi Becali: ,,femeia nu poate sa fie presedinte”- la RTV. – …. ,,o gluma”!!!??”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un comentariu